HANS & GRETE – en poetisk Pop-up fortælling

Det klassiske Brdr. Grimm eventyr om to fattige børns grumme skæbne, iscenesat som objektteater på et  bord, fortalt via ord, objekter, lys og papir.

Siderne i pop-up bogen har revet sig løs, tingene fra historien er faldet ud og blevet virkelige, og de trykte ord er blevet væk og må erstattes af hvad fortælleren kan huske eller finde på undervejs, forhåbentlig med lidt hjælp fra publikum. Forestillingen veksler således mellem samtale og fortælling, mens der, omkring de  syv små pop-up scener i uskyldsrent hvidt papir på det sortklædte bord foran fortælleren, udspiller sig en drabelig historie i miniputformat.

“Når man følger et spor af brødkrummer, kan det godt være man kommer ud, men sjældent lige hjem.”

Når man pludselig bliver efterladt helt alene i en stor mørk skov fuld af vilde dyr, så er gode råd jo dyre, og det må Hans og Grete også sande. Med lidt held og snilde skal det dog nok gå, men når man følger et spor af brødkrummer, kan det godt være man kommer ud, men sjældent lige hjem. Og før de to børn får set sig om, har de travet sig tynde igennem revl og krat, spist sig fede igen af heksens hus, narret sig ud af suppedasen, fyldt lommerne til bristepunktet og sejlet tørskoet over søens blanke vand, for til sidst at finde vej igen, med hovedet fuldt af eventyr. Og sådan skal det jo nogen gange gå så grueligt galt, før det hele bliver meget bedre.

Jo men det var egentlig meget godt [at de blev efterladt i skoven], for ellers havde de jo aldrig oplevet alt det.” Theo 9 år

En forestillingen som både genopliver og fornyer tidligere tiders mundtlige fortælletraditioner, hvor en person alene dramatisere historien og hele persongalleriet via ord, mimik og gestik – og i dette tilfælde altså også et lille sceneri i bordformat.

————————————————————————————————————————

Hans & Grete – en poetisk pop-up fortælling i miniformat er en turnéforestilling der kræver meget lidt plads og teknisk udstyr og som derfor kan spille næsten hvor som helst, blot der et et passende bord og mulighed for at skabe lidt skygge. Forestillingen er dog, pga. scenografiens størrelse, meget intim og der sælges derfor kun ca. 15 børnebilletter pr. forestilling (ifølge med voksne).

Varighed: ca. 45 min. (afhængig af hvor meget samtale der er under og efter forestillingen.)
Aldersgruppe: 5-9 år
Medvirkende: Katrine Nilsen
Scenografi og fortælling: Katrine Nilsen, frit efter Brdr. Grimms eventyr
Tekniske krav:
Et rum/hjørne: minimum 3 x 5 meter, som helt eller delvist kan mørklægges.
Et bord: minimum 75 x 160 cm + en stol. Mulighed for opstilling af sort trefløjet skærm bag bordet.
Publikumspladser: (ca. 15-20 pers.) max. 3-4 rækker foran bordet, med 5-6 siddepladser i hver: Evt. lave bænke/stole i de 2 forreste rækker (så de kommer ned i øjenhøjde m. bordet) og derefter alm. stole/bænke bagved.
Strøm: alm. elstik + forlængerledning til 8 LED lamper (220W/10Amp)

Målet med denne forestillingsform, var, med inspiration fra tidligere tiders mundtlige fortælletradition, at skabe et både fabulerende og intimt univers, hvor der dog ikke kun er noget for øret, men også noget for øjet at gå på opdagelse i og undre sig over. Beslutningen om helt at udelukke fysiske dukker eller karakterer i denne sammenhæng, handlede for mig netop om at give plads til selve fortællingen og dermed børnenes egen indlevelses- og forestillingsevne. Børnene undrer sig naturligvis ofte bagefter højlydt over hvor Hans og Grete egentlig var og hvorfor man aldrig så dem, men det er samtidig tydeligt at de ikke har kedet sig undervejs, så jeg er fortrøstningsfuld over at deres fantasi nok skal hjælpe historien på vej.

“Fedt at få fortalt godnathistorie, når man lige er stået op”

Rammehistorien er naturligvis bogen, som jo for os idag ofte er lig med eventyr. Men før bogen kom til, blev de levende ord fortalt og overleveret fra mund til mund, indtil folk som Brdr. Grimm fangede dem ind og trykte dem på stift papir. Derfor virkede det naturligt, så at sige at sprænge bogens rammer og slippe ordene fri igen. Og det er bogstaveligt talt hvad man kan opleve i forestillingen.

 

En kort Stop Motion animation fra forestillingen:


Hans & Grete – en poetisk pop-up fortælling i miniformat
from Katrine Nilsen on Vimeo.

————————————————————————————————————————
Forestillingen havde urpremiere hos Teatergruppen Talent 1 i Næstved i januar 2014.

HG_Hytte_Sc7

 

NaestvedBladet_06012015_03