Julekalender 2015

Jul på Gerningsstedet

Traditionen tro er der julekalender i vinduet her på Gerningsstedet. I år bliver det et mix af sjove og spændende julegave ideer af designmæssig og kunstnerisk karakter.

Men man kan jo aldrig vide; måske kommer drillenissen også forbi…


1. December
De fine julestjerner fra Bungalow kan købes på Designselective.dk

2. December
Selv julenisser kan have brug for kalender og notesbøger, for at holde styr på alt det de skal nå, før det bliver jul.

Kalender og notesbøger fra Kartotek kan købes på Designselective.dk

3. December
Det er aldrig for tidligt at begynde at samle forråd til vinteren og den kommende julefest.

Kurven og pungene fra Maison Georgette kan købes på Designselective.dk

4. December
Nissen flytter med, men der mangler noget …. hmmmm??? Åh jo billeder på væggene selvfølgelig!

Vintagecollage skabt af Anneli Olesen
Billedrammerne fra Moebe kan købes på 
Designselective.dk

5. December
Puha, det er hårdt at flytte, og bagefter kan man godt have brug for et lille hvil. Så Nisse og Mirabel har sat sig godt til rette imellem bløde puder og bamser.

De bløde puder og bamsen fra Lucky Boy Sunday kan købes på Designselective.dk

6. December
Godt så! Nu mangler nissen kun at få de sidste billeder hængt op. Men først må man lige sætte sig lidt ned og nøje overveje hvor de skal hænge.

De håndtrykte unika tekstiler af Leise Dich Abrahamsen kan købes på Designselective.dk

7. December
Tid til at bage! Hm, men hvilken notesbog var det nu oldemor havde skrevet sin klejne opskrift ned i?

 De farverige notesbøger fra Papier Tigre kan købes på Designselective.dk

8. December
Det er altid godt at være i god tid med julehilsnerne og listen er lang i år, for nissefamilien verden over bliver bare større og større. Men selvom nisser kan det der magiske med at sende flyvende hilsner gennem luften, så er der nu alligevel noget ganske særligt ved, at finde et rigtigt brev i postkassen fra en man holder af.

De unikke postkort med krusedulle motiver er skabt af Anneli Olesen som bl.a. sælger dem her.

9. December
Idag har den digitale tidsalder indtaget vinduet, for selvfølgelig er nisser da også med på både bits og bytes! Både julemanden og alle hans hjælpere har skam været online siden 2011. Og hvis du tror vi lyver, så læs selv hvad Danmarks Radio skriver her

Eksempler på grafisk design af Christina Fromberg
og WordPress løsninger af Webitricerne, som også tilbyder kurser, hvis man selv vil bliver god til det der med bits og bytes.

10. December
Nisser eeeeeeelsker at gå på julemarked for at købe julegaver og de ved godt, at man endelig ikke skal  være for sent ude, for så er alle de gode ting væk. Så de hanker op i alt hvad de kan finde at slæbe hjem i – barnevogne, spande, indkøbskurve og ikke mindst lillenissens store røde kælk – og så traver de ellers afsted, mens de synger julesange for fuld hals. Jo jo, det er skam et lystigt syn!

Unikke vintagecollage af Anneli Olesen som bl.a. sælges på julemarked her d. 12-13. december.

11. December
Ups! Nisserne har vist glemt at rydde op efter sidste jul, for skabet er allerede stuvende fuld af alverdens ting og sager, så hvor skal de nu gemme alle indkøbene fra julemarkedet? Der er heller ikke plads i skuffer og skabe, suk og støn! Man kunne sør’me godt bruge lidt mere opbevaringsplads her i nissehulen.

Håndtrykte tekstiler fra Maison Georgette, med plads til opbevaring, kan købes på Designselective.dk

12. December
Huuuiiiiiiiiii ned af bakke går det – på kælk og ski og… nåhr ja gyngestol, skærebræt, barnevogn, trehjulet cykel og hvad man nu lige har ved hånden!
Når nu der ingen sne er, må man jo bruge sin fantasi og det er nisser gode til.

Puder med håndtrykte mønstre fra Maison Georgette – kan også bruges som kælkebakke. Køb dem på Designselective.dk

13. December
Luciadag er nissers ynglingsdag, for den er også lysets dag. Og i år er det koens tur til stolt at gå Luciabrud, mens de andre dyr følger efter og synger med hver deres stemme

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
Nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

“Moth” lampeskærm fra Studio Snowpuppe, som giver et himmelsk lys, kan købes på Designselective.dk

14. December
Selv nisser kan nogle gange have brug for bare at sidde og stirre ind i væggen – især på mandage – men så er det jo godt at der er noget fint at se på.

Unikke vægtekstiler af Leise Dich Abrahamsen, som også er smukke om mandagen, kan købes hos Designselective.dk

15. December
Ikke et ord om COP21, men nisserne er altså lidt bekymrede, for sneen er neonfarvet i år! Det samme gælder Rudolf. Vi tror og håber dog at det kun er i dag!

De farveglade notesbøger og penne fra Papier Tigre og Caran D’Ache kan købes på Designselective.dk

16. December
Uha, den var høj i går! Nisserne havde julefrokost og nissefar fik vist lidt for meget juleøl. Han vågnede alt for sent her til formiddag, med ondt i skægget. Og det er de andre nisser rigtigt sure over, for der er stadig meget der skal gøres inden jul og så kan man da ikke bare ligge der og blunde dagen væk!

Så nissemor har sat nissefar til at vaske den store opvask op. Men, tænker nissefar, med lidt nissemagi så går det hele meget hurtigere. Et lille drys stjernestøv på viskestykket og VUPTI! så flyver al opvasken gennem køkkenet og finder selv på plads i skabe og skuffer.

Men hov, hvad er nu det? Er det ikke en let snorken man kan høre fra Nissefar. Ups nu er han vist faldet i søvn igen, lige midt i opvasken.

Viskestykker med håndtrykt stjernestøv fra Maison Georgette – så går opvasken som en leg. Køb dem på Designselective.dk

17. December
Hm, mon Nisser hopper på det der med tegnede snyderetter? Hvad tror du?
Vi er i hvert fald spændte på at se, om grøden er væk imorgen.

Grafik à la carte af af Christina Fromberg

18. December
Vitus, den yngste nisse i familien, er lige fyldt 90 år og fornylig flyttet ud af nissehulen. De andre nisser er derfor taget på udstilling idag, for de syntes, at så ung og smart en nisse, skal da have noget mere moderne på væggen end mormors stramajbroderi af ‘Skoven stod så hvid i år’ (…intet ondt ord om det selvfølgelig!).
Men uh hvor er det svært at vælge! “Rødt er bedst!” hævder den ene, mens den anden henført udbryder “Åh jamen gult er nu så dejligt” og den tredie hårdnakket holder fast på, at “til sådan en kæk ung man, må der da godt  være en sød dame eller to på billedet!”. Tja, det er ikke godt at vide, hvad der ender under juletræet iår.

Unikke vintagecollager med krøllet kant, af Anneli Olesen og billedrammer fra Moebe, der kan rumme til alle slags motiver, kan købes på Designselective.dk

Ekstraudsendelse!!!
Vi har fået meldinger fra Sættenissen, at der er opstået koks i kulissen. Noget kan tyde på, at Drillenissen har været forbi, og har vendt alting på hovedet og indført nye dage i kalenderen. Vi forsikrer for, at der er tale om en beklagelig fejl, som ingen hjemme har i en seriøs julekalender. Vi kan dog berolige med, at ingen nisser er kommet til skade, da de forlængst havde forladt udstillingen, for at gå hjem og pakke gaver ind. Fejlen er nu rettet og d. 61. december, er atter blevet til d. 19. december – og så kan vi igen fortsætte i ro og mag.

19. December
Huskenisserne slår til igen! Når nu vi glemmer det halve, her midt i al juletravlheden, så er det jo godt at de kan huske os på, at man også godt må sidde heeeelt mussestille og bare huske at nyde at være til. Og det er nisser rigtig gode til.

Kalender og notesbøger fra Kartotek, der kan hjælpe med at huske, kan købes på Designselective.dk

20. December
Når Huskenisserne har siddet og tænkt længe nok, får de som regel lyse idéer – f.eks. at, når man har husket at siddet så længe at det er blevet helt mørkt, så er det nok blevet på tide at tænde lidt lys.

Lamper fra Paris au mois d’août, til mange lyende tanker, kan købes på Designselective.dk

21. December
Så er det blevet tid til julerengøringen af hele Nissehulen, inden der for alvor bliver pyntet op med blomster og andet der minder os om at lyset og foråret (næsten) står lige for døren. Men først skal julen inviteres indenfor. Og alle hjælper til … eller øh? Nja der er vist en og anden der gemmer sig lidt. Hvad de dog ikke ved er, at så vanker der ingen julekage til dem bagefter!!!

Aprilvase fra Tsé & Tsé, med plads til både juleroser og vintergæk, kan købes på Designselective.dk

22. December
Julen er også eventyrets tid og det er blevet tid til at pakke årets Julefortælling ud. Nisse læser højt, mens de andre hjælper til med at hente kulisser og rekvisitter frem … eller…?! … hov nej … I MÅ DA IKKE LØBE MED ALLE DE GODE SAGER … de er jo en del af forestillingen! Men I må få en en polkagris hver, når vi er færdige.

Forestillingen Hans & Grete – et popup eventyr, der lægger kulisser og rekvisitter til årets julefortælling, er skabt af scenograf og performer Katrine Nilsen (Raum und Blendverk)

23. December

TEKNISK UHELD!
Det ser ud til at vi lige nu ikke kan få kontakt med dette års julekalender, så vi sender i mellemtiden et lille blik ind bag kulissen i sidste års julekalender.
Vi beklager ulejligheden og håber at kunne vende tilbage igen i morgen.

Åh nej, hvad er nu det – har drillenissen nu igen været på spil?!! Teknikerne er godt i gang med at skifte sikring … meeeeen måske skulle de hellere se lidt på forbindelsen…!
Nå men imens vi venter, kan vi jo også, sammen med alle dyrene, kigge med ind bag kulissen fra sidste års Julekalender. Hm, jeg tror da vist også der er gået lidt koks i kalenderen igen, for det er vist fra d. 1. december, og vi har altså ikke tænkt os at starte helt forfra igen, her dagen-før-dagen. Vi må sandelig håbe at de snart finder fejlen, så vil kan komme videre – ellers så går vi jo glip af alle gaverne imorgen!?

Den scenografisk model, der går igen denne jul, er skabt af scenograf og performer Katrine Nilsen (Raum und Blendverk)

24. December
Åh, det var godt – så nåede vi det alligevel og det er endelig blevet jul!
Nisserne har fundet det største og flotteste træ ude midt i skoven, og selvfølgelig har de ikke fældet det, men pyntet det op lige der hvor det står, så alle dyrene også kan være med. Så nu skråler, brøler, kagler, grynter, skryder, bræger og gør de alle sammen i kor, med på alle de julesange de kender (og måske også et par stykker de ikke kender så godt og så må man jo bare nynne lidt med på melodien) – du er også velkommen til at synge med.

Rigtig god Jul!

Det strålar en stjärna förunderligt blid,
i öster på himlen hon står.
Hon lyst över världenes oro och strid
i nära två tusende år.
När dagen blir mörk och när snön faller vit,
då skrider hon närmre, då kommer hon hit
och då vet man, att snart är det jul.

Nu’ det jul igen,
og nu’ det jul igen,
og julen varer li’ til påske.
Nej det’ ikke sandt,
nej det’ ikke sandt,
for ind imellem kommer fasten

På loftet sidder nissen med sin julegrød,
sin julegrød, så god og sød,
han nikker, og han spiser, og han er så glad
for julegrød er hans bedste mad.
Men rundt omkring står alle de små rotter,
og de skotter, og de skotter:
“Vi vil så gerne ha’ lidt julegodter,”
og de danser, danser rundt i ring.

Højt fra træets grønne top
stråler juleglansen
spillemand, spil lystigt op
nu begynder dansen.
Læg nu smukt din hånd i min
ikke rør’ ved den rosin!
Først skal træet vises
siden skal det spises.

Og hvis du lige står og mangler den allersidste gave til iaften, så kan du måske nå at finde den på Designselective.dk