Julekalender 2018

Jule-kælder-kalender

——————————————-

22. November
Traditionen tro laver jeg igen i år en lille uhøjtidelig julekalender. Og da jeg, som nogle af Jer ved, for øjeblikket er i fuld gang med en større oprydning herhjemme, har jeg tænkt mig at prøve noget lidt andet. Så her kommer 24 ”låger” med billeder og gode råd fra min kælder, så DU også kan nå at blive juleklar fra kælder til kvist!

Lad os se hvordan det går, for nogen gange foregår der altså lidt mystiske ting dernede. Men hvo intet vover, intet vinder.

Vel mødt og god fornøjelse!

26. November
Spændingen stiger! Nu er der kun FEM dage til vi kan begynde. Jeg kan næsten ikke vente.

(Hov hvad var det for en lyd!? Kom den ikke derinde fra??… …nej pjat, det er nok bare spændingen)

29. November
(… hm den her gang lød det altså næsten somom der var nogen der nøs… Det må være overboen den stakkel der er blevet forkølet… Men så alligevel… Måske, hvis nu jeg sniger mig til at kigge ind her, så kan jeg liiige akkurat se om…)

Hov hej! Ja jeg kan altså næsten ikke vente med at åbne. (rødmer). Men der er stadig TOOOOooo laaaaange dage endnu, før det for alvor går løs her inde i mit kælderrum, så skynd dig ind og LIKE/SYNES GODT OM siden, så du kan følge med helt fra starten. Vi ses d. 1. December

God dag til alle!

1. December
Tadaaaaa! Så går det løs.

I dag kan vi endelig åbne den første ”låge”, nemlig døren ind til min kælder. I den anledning er der åbenbart nogen der har hængt et lille bitte kræmmerhus på døren. Tak for det, hvem du end er! 😉

Jeg har glædet mig så meget til at vise Jer, hvor fint der er blevet, efter jeg har fået ryddet op. Før stod alting nemlig fuldstændig hulter til bulter, så man knapt nok kunne komme ind og endnu mindre finde noget som helst. Men se nu bare her, nu har alting været ude og er blevet vendt, drejet og sorteret, og det der ikke umiddelbart skulle smides ud, har fået hver deres plads i højden og i drøjden på hylderne, så det er blevet let at overskue hvor alting er.

Alle reolerne er iøvrigt fundet i storskrald, så de har ikke kostet mig en krone. 😀

Nå, men her til højre for døren står altså alt det flade, til venstre alt det assorterede og i midten står alt det andet og… hov hvad er dog det jeg har glemt midt på gulvet!? Det var dog besynderligt! Det ligner jo næsten et lille flyttelæs. Nå men det må vel være fra kasserne med dukkehus- og miniatureting. Hvor var det nu jeg stillede dem, nåhr jo dem tog jeg vist med op igår. Nå så må det vente, for nu må jeg vist hellere se at komme videre. Stiller dem her sålænge, så kan jeg lægge dem på plads imorgen.

Vi ses!

2. December (1. Advent)
Nej nu skal I lige godt se noget besynderligt. Alle de småting jeg stillede oven på den gamle rejsekuffert igår er pist væk! Ikke så meget som et lille bitte spor af dem nogen steder. Mon det er noget jeg har drømt?

Nå, men jeg glemte helt at vise Jer det bedste igår – mit lille havehjørne. Her gemmer jeg alle de ting jeg bruger, når jeg går og passer alle blomsterne ude i vores gård om sommeren. Bl.a. Dahliaerne som står her allerøverst. De er nogle sarte damer, så de kan ikke tåle at stå ude om vinteren. Så lige nu sover de skønhedssøvn her nede i min kælder. Schyyy lad os ikke vække dem, så bliver de bare så gnavne.

Nedenunder står mine Amarylis. De sover også vintersøvn hernede, indtil de skal op og stå i min vindueskarm til foråret, så deres store smukke trompetblomster i rød, hvid og rosa kan springe ud. De er frygtelig forfængelige, men smukke er de at se på, så længe det varer.

Men hør hvad er nu det… nogen er vist ved at lave små bitte bede rundt om løgnene!? Hm jeg gad nok vide…. tror vist hellere jeg lige må holde lidt øje med dem imorgen.

Rigtig god dag til Jer!

3. December
Da jeg kom ned i kælderen her til morgen, så det lille bed i Amaryllispotten sådan her ud. Små bitte svampe er begyndt at vokse frem, men hvem kan dog finde på ligefrem at DYRKE paddehatte???! Man kan da ikke spise dem eller hvad mener I?

Og så opdagede jeg også noget andet. Ned langs reolen hang en snor med en masse små knuder på, nærmest som et klatretov, bare i miniudgave. Og da jeg så op, opdagede jeg at nogen i nattens løb har hængt en tovbane op, som løber hele vejen fra vinduet, forbi det gamle dukkehus og helt ned til enden af reolen foran døren. Men mus og edderkopper bruger vel for pokker da ikke tovbaner, så hvem kan det så være? Det blir’ altså mystisker og mystisker!

Nå men imorgen skal jeg nok prøve at koncentrere mig og vise Jer hvordan man får plads til det hele, selvom man ikke har ret meget plads.

Vi ses!

4. December
Godmorgen i kælderen, håber alle er vågne og veloplagte, for idag skal vi se lidt på hvordan man får plads til mest muligt, på mindst mulig plads. Den første del af hemmeligheden er: REOLER!

Hvad er det nu man siger… hvor der er reoler er der hjerterum… eller er det omvendt? Nå, men den anden del af hemmeligheden er at STABLE STABLE STABLE. Det bedste er hvis alting er firkantet, for så kan man stable alting oven på hinanden, uden at det vælter. Og hvis man er lidt fingernem, så kan man få det hele til at passe perfekt ind på alle hylderne på reolen, som et kæmpe puslespil. Er det ikke smart!?

Det eneste er at der jo ikke er så højt til loftet hernede, men her øverst på reolen er der alligevel liiige plads til at preeeessse et pa… (Hvad i alverden er det der ligger der? Det ligner noget der er rullet sammen. Lad mig lige se om jeg kan … wow!)

Nej undskyld, jeg ved godt jeg lovede, men se lige her hvad jeg fandt. En lille bitte rebstige, som lå rullet sammen helt oppe på den øverste hylde. Jamen prøv lige at se hvor fin den er, nogen har virkelig gjort sig umage. Og det må have taget lang tid, for den når næsten helt ned til gulvet. Eller det vil sige, allernederst ender den i et klatretov, lige som på tovbanen, som slutter helt nede ved den gamle rejsekuffert.

Jeg gad altså vide hvad det er der foregår. Nu er jeg virkelig nysgerrig efter hvad jeg mon finder hernede imorgen. Hvad tror I?

Vi får se.

Ha en fantastik dag!

5. December
Nå lad os så se hvad der er sket siden igår. Jeg har næsten ikke kunnet sove for bar spænding. Jeg må ærligt indrømme at jeg også er en lille bitte smugle nervøs. Jeg mener, tænk nu hvis det er monsterrotter eller… øh øh KÆMPEEDDERKOPPER (bvadr!) eller miniature aliens eller eller det er zombier, der er ved at flytte ind i min kælder!? Hvad så `va. Sgu man så ikke lige have lov til at være en lille bitte smugle nervøs eller hvad!?

………………….. nej pjat nu går jeg altså derind BASTA!!!

Hm rebstigen hænger der endnu. Og tovbanen. Og dukkehuset ser stadig lige tomt ud. Og havehjørnet ser også normalt ud. Eller vent nu lidt, jeg skal lige lidt tættere på. Det ser næsten ud til… FOR POKKER DA! Jo der er absolut tale om en invasion, men i form af kæmpepaddehatte ser det ud til. Nej nu går det altså for vidt. Jeg vil altså ikke have svampe over det hele, nu hvor jeg lige har fået ryddet op og alting. KAN I HØRE HVAD JEG SIGER; NU MÅ DET VÆRE NOK!!!! Jeg går nu og så skal det hele være væk i morgen BASTA BUM! Der er grænser for hvad man skal finde sig i.

Farvel!!!

6. December
Nå for Sørensen da! Der er vist alligevel nogen der har hørt efter, for i dag er der rengøring og oprydning på alle hylder. Selv i det gamle dukkehus bliver der skrubbet og skuret fra kælder til loft. Mon der er nogen der er ved at flytte ind? Men ah nu dufter her så rent og fint, at man helt kommer i julestemning hernede. TAK FOR DET!

Jeg håber de kan høre mig, for jeg kan altså stadig ikke få øje på nogen, kan du?

Nu er jeg godt nok spændt på at se, om alle svampene også er væk. Lad mig se, jo sandelig! Og dog … det var mærkeligt, der sidder stadig en stor flot champignon midt i det hele. Jeg vil lige prøve om jeg kan plukke den… Åh det må I altså meget undskylde! Er det jer der har gjort så fint rent over det hele? Nej, I er her bare for at tale med blomsterne!? Så beklager jeg meget at jeg forstyrrede.

Nøjj hvor pinligt. Nå men hvem tror I så det er der går og pusler hernede?

På gensyn i morgen!

7. December
Nå tilbage til det vi kom fra – oprydning! Ja jeg ved godt hvad I tænker, har hun virkelig så mange ting? Og ja det har jeg , for når man er sådan en som mig, så kan man aldrig vide hvornår man lige netop får brug for et kunstigt æble, tre små røde skamler, en terning med mærkelige tegn på, en sten med hul i, en børnebog på grønlandsk og en flettet barnevogn til et nyt projekt eller en gammel varmepude med certificeret garanti hvis varmen skulle svigte herhjemme. For slet ikke at tale om alle de ting som er ganske nytteløse, men en dag måske kan blive til noget andet… f.eks. et par sutsko i sælskind, som er alt for små og tyndslidte i sålen, men så fine, at de måske en dag kan blive til… hmmm en lille seng måske!?

I kan nok forstå, at lige netop derfor er der ekstra meget brug for at der er system i tingene, så jeg kan holde rodet nede. Det kender I godt ikke!? 😉

Men faktisk er nogle af de ting der står hernede, netop noget af det jeg skal af med. De står her bare indtil de finder en ny ejer, som vil sætte lige så meget pris på tingene som mig. Men før jeg gør det, så skal de jo være pæne og rene, for det er ikke alle der kan se potentialet bag ved skidt og krøller. Så i dag har jeg tænkt mig at begynde at stryge alle de fine tekstiler jeg har liggende hernede, så de måske kan få plads på julebordet eller under juletræet i år, hvem ved. Så nu vil jeg tage denne her kasse med op til strygebrættet. … Nej hvor sjovt, her står jo også et lille strygebræt. Nogen har vist fået den samme idé. Men det ser nu ikke ud til at de har noget strygejern, hvordan kan de så få dugen glat? Det får mig til at tænke på, havde jeg egentlig ikke… Vent lidt, jeg løber lige op og kigger.

Jo jeg huskede rigtigt. Jeg havde et lille miniature strygejern liggende. Mon ikke det kan bruges… hov hvor blev strygebrættet nu af!!? Nå men jeg sætter det her, så finder de det nok.

8. December
Tænk sig, jeg glemte helt at tage poserne med duge og gardiner med op i går og da jeg gik herned for at hente dem her til morgen manglede der en. Efter at have ledt lidt, fandt jeg indholdet imellem to par kasser, strøget og pænt lagt sammen. Hvis det er som tak for strygejernet jeg satte i går, så TUSIND TAK! Dejligt, nu er der det mindre for mig at stryge.

Men jeg synes altså også jeg så noget andet, som ikke er som det plejer at være… Jo den er god nok, nogen er gået i gang med at save brænde – lige midt i stuen i dukkehuset! Og tænde bål i pejsen. Nej det går altså ikke. Det er jo bare en dukkehus kamin, ikke en rigtig en. Må hellere finde på noget, for ellers ender det bare galt.

Se det var bedre! Jeg fandt det gamle dukkekomfur, som har et skorsten og er lavet af jern, så det kan sagtens holde til at man tænder op i det. Men jeg håber de alligevel er forsigtige, for det er jo trods alt stadig kun et stykke legetøj.

Velbekomme!

9. December
Nå, i dag er komfuret væk! Jeg var ellers helt sikker på at dem-der-I-ved-nok, var ved at flytte ind her i dukkehuset, men åbenbart ikke. Hvor monstro de så er?! Nå men de har i hvert fald efterladt sig en flaskepost, så måske står der noget om det der.

Næ det gjorde der nu ikke. I stedet er der en tegning af en skål med grød og et stort spørgsmålstegn. Hvad mon de mener med det? Ååååhh nu forstår jeg. De er selvfølgelig sultne. Ja ud over paddehatte og nullermænd, så er der jo nok ikke så meget andet man kan spise hernede. Jeg smutter lige op og ser hvad jeg kan finde.

Sådan! En ordentlig skål fuld af sund og nærende firkornsgrød, glutenfri og økologisk selvfølgelig. Så må de da blive mætte og glade.

Er spændt på at komme tilbage i morgen og se om de har spist op.

10. December
Nej ved I nu hvad, de har ikke engang smagt på den! Se nu al den gode grød, der bare står og går til spilde. Hm, små kræsenpotter… Så kan I ha det så godt kan I. Jeg går!

Hm, jeg fik alligevel lidt dårlig samvittighed over at smække sådan med døren. Måske mente de slet ikke grød, men brød. Så nu har jeg sat et par sække mel og lidt sukker til dem i stedet. Nu hvor de har fået et komfur, kan de jo selv bage hvad de bedst kan lide.

Jeg har stillet det hele i dukkehusets lille køkken, for jeg er stadig ikke helt overbevist om, at det ikke er her de bor, selv om jeg ikke kan se dem. Tror I mon de er usynlige?!!

11. December
Små ting fylder ikke lige så meget som store ting! Og det er en god ting, for jeg må indrømme at jeg har et svagt punkt for ting i miniformat, hvilket I jo nok allerede har opdaget. Og det er der jo så heldigvis nogen der lige nu nyder godt af 😉

Men selv små ting skal der jo også ryddes op i, så jeg har haft hele molevitten med oppe, for at få sorteret de ting fra jeg har flere af eller alligevel ikke selv skal bruge. Indtil videre har jeg opdaget at jeg havde hele to vaskemaskiner og et enkelt komfur til overs, samt flere gamle legetøjstog og et helt sæt dukkehusmøbler af den solide pædagogiske børnehave type, hvis nogen skulle være interesseret.

I dag har jeg så båret det hele herned igen og har sat det ved siden af de gamle eventyrbøger, som der lige nu ikke er plads til i bogreolen.

Hov, det var dog et mærkeligt bogmærke! Er træerne nu begyndt at vokse ud ad bøgerne?! Jamen halløjsa, der bor sørme en ugle i træet som vokser inde i bogen. Goddag Hr. Ugle, du kan vel ikke sige mig, hvor dem-jeg-ikke-ved-hvem-er bor? Uhuuuuuuuuu! Hvad siger du, at ting ikke altid er hvad de ser ud til at være? Hvad mener den dog med det og hvordan skal det hjælpe mig med at finde frem til dem?!!

Hm, det må jeg vist lige tænke lidt over.

Hej med Jer!

12. December
Jeg har ligget og tænkt hele natten, over det uglen sagde igår, om at ”ting ikke altid er, hvad de ser ud til at være”. Jeg tror den mente, at man skal se på tingene, altså sådan SE tingene rigtigt, ikke bare for hvad vi tror de er, men måske også for hvad de kan være eller kan blive. Det gælder faktisk også når man rydder op og beslutte sig for hvad man skal smide ud. Det er jo svært at vide hvad man måske pludselig får brug for, når man mindst venter det, og så er det jo ærgerligt, hvis man lige har smidt det ud.

Nå men nu er jeg gået herned for at prøve at se med nye øjne på alt det der står her nede. For hvis mine små vintergæster ikke er flyttet ind i dukkehuset, hvor mon de så har skabt sig et hjem?

Hm, papkasser? Tjo de er vel en mulighed, men de er jo allerede propfyldte. Stole? Nja der vil være meget træk. Havehjørnet har jeg jo allerede kigget igennem. Hmmmmmmm… hov! Der er noget der stikker ud af den gamle rejsekuffert. Hvad er nu det…en af spænderemmene? Har jeg monstro glemt at stoppe den indenbords sidst jeg havde kufferten åben? Eller er der mon andet på spil?!

Prøver lige forsigtigt forsigtigt at tage kufferten ud så jeg kan åbne den. Sådan! Åbner først en lille sprække… lad mig se. Jo jo nu kan jeg se noget dernede. Jamen der er jo….. bzzzzzzzz…. bzzzzzzzz Åh for pokker, nu er der nogen der ringer på deroppe. Det er nok posten, så jeg må hellere løbe.

Vi ses imorgen!

13. December (Luciadag)
Ja jeg ved det godt, det er ikke helt fair. Men I må holder spændingen til imorgen, for i dag har jeg lige noget andet I også skal se. Oprydning handler som sagt nogle gange om at give slip, så der kan blive plads til noget nyt. Sådan er det også med naturen og årstiderne. Og oppe i min vindueskarm står der normalt et lille bitte stykke natur, nemlig mit lille Ginko træ, som hver år omkring ved denne tid, hvor dagene bliver kortere og vejret koldere, begynder at smide alle sine grønne blade og trækker alle kræfterne ned i rødderne, som ligger godt gemt nede i den sorte jord. Og så er det blevet tid til, at jeg forsigtigt bærer det ned i min mørke og kølige kælder, hvor den trygt og roligt kan sove sin vintersøvn, sammen med de andre blomster og planter hernede.

Men det er også lidt sørgeligt sådan at skulle tage afsked med den hvert eneste år, selvom jeg jo godt ved at den vender tilbage, så snart foråret kommer og den skal til at sætte nye grønne blade. Men jeg kan ikke helt vente, så nogen gange går jeg lige ned og ser til den, for at sikre mig at den har det godt. I dag er der dog sket noget ganske særligt og forunderligt. Nogen har pyntet den med lys, så nu står den her og stråler i mørket, som en anden Luciabrud. Hvor er den dog fin og hvor er jeg stolt af den.

Men hør… hvem er du? Er det dig der bor i rejsekufferten? Nej siger du, du er har bare for at sprede lidt lys og varme, indtil sommeren kommer tilbage. Jamen tak for det, det kan vi bestemt godt bruge, fortsæt endelig med det. Så vil jeg ikke forstyrre Dem mere.

Jeg tror jeg vil trække mig tilbage, så den lille lysfrøken kan arbejde i fred.

I morgen lover jeg, at skal jeg nok vise Jer hvad jeg fandt i rejsekufferten.

Sov godt og drøm behageligt!

14. December
Godmorgen! Er I klar?

Nu skal jeg vise jer hvad jeg fandt i den gamle rejsekuffert. I vil tro det er løgn, men det er altså rigtig nok. Vent lidt, jeg skal lige åbne. Kan I se de små bitte møbler dernede?! jeg åbner lige lidt mere, så vi kan komme helt tæt på. Se nu bare, her er der nogen der sover i en sardindåse. Og herinde sover de i skufferne i kommoden. Hm, gad vide om de ingen senge har?

Nå men lad os fortsætte. Her i hjørnet er ”badeværelset”. Et lille BUKO låg til at vaske sig i og en kop… som … potte!!? Nå men allernederst er køkkenet og der står komfuret sørme! Nå men så ved vi da i det mindste, hvor det er blevet af.

Men hør, er det ikke en vaskebalje de bruger som spisebord? Nå ja, det er jo faktisk ret smart, at man sådan kan bruge møblerne til flere ting, når nu man ikke har så meget plads. Der er godt nok heller ikke ret meget plads lige her hvor jeg står, men lad mig alligevel lige prøve om jeg kan komme lidt på afstand. Sådan! Er det ikke fint hvordan de har udnyttet pladsen. Hvem skulle tro at man kunne bo i en kuffert. Men nu må jeg hellere lukke og sætte den på plads igen, så vi ikke forstyrrer.

Jeg fik lidt dårlig samvittighed over sådan at gå på opdagelse i deres lille hjem, uden at være blevet inviteret. Så jeg har sat en lille gave for at sige undskyld. Et skrin med to små stearinlys, for de sidste var vist brændt ned. Og en lille klokke, som jeg kan bruge næste gang, så de kan høre at jeg kommer.

Nu ved vi hvor de bor, men stadig ikke hvem de er.

Ses imorgen

15. December
Uh jeg synes det er svært at skulle skille sig af med alle de fine ting, som jeg har fået samlet mig og som jeg egentlig stadig er rigtig glad for. Men ok, når noget gammelt ryger ud, så bliver der jo plads til noget nyt. Og sådan er det selvfølgelig også hernede i min kælder. Kan I se alle de små hvide klistermærker der sidder rundt omkring, hvor der står ”Sælges” eller ”Gratis” på? Det er de ting der forhåbentlig snart skal videre til nogle andre, der vil blive glade for dem.

Og nu jeg er i gang, så tænkte jeg, at jeg også ville sørge for, at der sker noget nyt i det lille hemmelige hjem jeg fandt i rejsekufferten. Jeg mener, det er jo rigtig godt at genbruge ting, som f.eks. en sardindåse som seng eller en gammel tekop der bliver brugt som potte, meeeen…..! Så i går satte jeg forskellige små nyttige ting rundt om i kælderen, og nu vil jeg se om de har fundet dem og bagefter vil jeg åbne rejsekufferten igen, for at se hvordan de har brugt dem.

Lad os se… jo sengene og dynerne jeg satte i dukkehuset igår er skam væk. Og det lille toilet og den fine servanteskål der stod på hylderne er også væk. Nu er jeg super spændt på, hvordan det ser ud nede i rejsekufferten. Hmmmm. Nå, det var nu ikke helt det der var meningen. De har bare sat sardindåsen oven i sengen. Tja, de har nok også bare svært ved helt at give slip på det gamle. Men i det mindste har de nu fået en ekstra dyne. Lad os se hvad der er sket herinde. Jo se det var bedre, ikke noget med at sove i en skuffe længere, for nu har de fået rigtige senge. Og så kan kommoden også blive brugt til det kommoder nu engang skal bruges til. Men sikken de dog roder alligevel. Nå men her er jo heller ikke meget plads, så de har stablet sengene oven på kommoden. Bare de ikke har højdeskræk.

Servanteskålen har de også taget i brug. Der står den jo rigtig fint og pynter. Men hvor er toilettet blevet af? Det var dog mærkeligt, jeg kan ikke se den nogen steder….. Men nu må jeg nok hellere lukke efter mig igen. Vent lidt, hvad er det der står der ved siden af rejsekufferten? Den stod der da ikke før. Det ligner næsten en lille rød minikuffert. Gad vide hvad der er i den. Ååååhhh, det var der toilettet er blevet af, sikke fint det er. He he, så kan man også bedre sidde lidt i fred, det kan jeg godt forstå. Jeg er glad for at de kunne bruge det hele. Nu vil jeg liste af.

Tak for i dag!

16. December (3. Advent)
Nå Fru Sørensen, det er vist vaskedag i dag. Ja så er man vist rigtig flyttet ind for alvor. Men sig mig, er det ikke de små klemmer med numre, jeg brugte til julekalenderen sidste år? Ja ja jeg skal jo heller ikke bruge dem alligevel, …17, 18, 19, 20, nej så langt er vi da ikke nået endnu. Men festligt ser det ud. Næsten som en juleguirlande. Måske man også skulle pynte lidt op hernede. Hov se, der står vaskebaljen jo, godt gemt hernede i en af skufferne, sammen med potter og pander. Tja det må jo betyde at de ikke har noget spisebord i dag, for det plejer de jo at bruge vaskebaljen til. Det må egentlig være lidt upraktisk. Måske der var noget jeg kunne hjælpe med, tænke tænke …. Havde jeg egentlig ikke et badekar stående et sted… hm det må jeg lige se om jeg kan finde.

Nå men jeg kom egentlig bare herned for at hente en sæk tøj, jeg skal have sorteret færdig, så den kan ryge videre til Genbrug. Så jeg må nok hellere se at komme i gang.

På gensyn!

17. December
At gå på skattejagt i Genbrugsbutikker og på Loppemarkeder er noget af det bedste jeg ved! Man kan finde de meste fantastiske ting, som man slet ikke vidste man behøvede. Man kan også købe tøj, som er noget helt særligt, fordi nogen måske selv har syet eller strikket det, så der ikke findes mage til i hele verden. For eksempel denne fantastiske hjemmestrikkede sweater. Hvor mange andre tror I lige kan gå rundt og ligne en græsmark på samme måde hver dag?!!

Men nåhr ja, der er selvfølgelig også grænser for HVOR ofte man kan gå rundt som en omvandrende græsmark. Så nu har jeg faktisk lagt sweateren lidt på lager hernede i kælderen, så må vi se hvornår jeg næste gang får brug for den.

Næmen halløjsa, hvem er det der ligger der! Bæææææææh! Nej nu har jeg aldrig! Der ligger jo fire små bitte får og tygger drøv. Hvordan er I dog kommet herned? Bæææh Bææææh! Fordi I var sultne, men hvad kan I spise her, det er jo ikke andet end en gammel sweater? Mææhææh! Hvad for noget, det er derfor I er kommet? Men…? Nej hør hov, I kan da ikke bare begynde at gnave løs af min fine sweater!! Bææh Bæææh Nææææææh! Nå okey I nipper kun nullermændene af den. Nå ja det må I faktisk meget gerne. Det ser nemlig ikke så godt ud, når den er så nusset. Apropos nusset, ved I hvem det var der vaskede og hængte tøj til tørre hernede i går? Nå det ved I ikke!!? Hm, jeg tænkte jo bare at tøjet tilfældigvis var lavet af uld, så det kunne jo godt være at I kender hinanden? MNÆÆÆÆÆÆÆÆÆJ!! Nej nej undskyld, selvfølgelig, jeg forstår. Så god aften da og god appetit!

Nullermænds får, det må jeg nok sige. Det anede jeg slet ikke fandtes. Men det er jo egentlig ret smart, at de spiser alle de små nullermænd der hele tiden sætter sig på trøjen. Gad vide om de også kommer på besøg oppe i mit klædeskab. Det må jeg huske at spørge dem om, næste gang jeg ser dem. Men de blev godt nok lidt knotne da jeg spurgte dem om det med vasketøjet. Jeg er altså ikke helt overbevist om at de taler sandt, når de siger at de ikke ved hvem det var. Men vi får se.

Nå men tak for i dag!

18. December
DET LYKKEDES! Jeg fandt badekaret og i øvrigt også et fint lommetørklæde, som jeg tænker de kan bruge som badehåndklæde. Men det er altså et gammeldags badekar i støbejern og emalje, så det er tungt som bare pokker. Derfor stillede jeg det i kassen ved siden af Amarylis potterne i går aftes, hvor jeg tænker at det fint kan blive stående og fungere som et udendørs Spabad 😉For jeg tvivler altså på at de selv kan bære det hele vejen ned til Rejsekufferten, og iøvrigt er der jo heller ikke plads.

Nu vil jeg liste mig derned og se om der er godt gang i den store badedag. ………! Hi hi, ja der har vist rigtig været gang i den og hvor ser det hyggeligt ud. Bare jeg ikke har forstyrret dem midt i det hele, så de står og fryser et sted. Men når man går og rydder op og gør rent hernede dagen lang, så kan man altså også godt trænge til et dejlig laaangt varmt bad. Om ikke andet, så for at få opblødt de ømme muskler, for det er hårdt at rydde op. Alle de ting man slæber op og ned og kasser man hele tiden skal flytte rundt på. Jeg bliver helt misundelig, for jeg har kun et brusebad.

Hm, men vandet var godt nok beskidt, de må have trængt til det. Hi hi, monstro de også har vasket fårene. De kunne sikkert også godt trænge, med alle de nullermænd de går rundt og gnasker i. 😁

Nå men nu vil jeg smutte, så de kan nyde det i fred og ro.

Ha en rendyrket dejlig dag!

19. December
Suk, december er godt nok frygtelig dyr. Min pung er næsten tom og det er køleskabet desværre også, så der er ikke meget julestads til mig for tiden. Og der er stadig seks dage til jul. Hvordan skal jeg dog klare det hele!!? Der er nok ingen vej udenom, jeg må se at få solgt nogle af de ting jeg alligevel skal af med. Måske er der noget imellem, som en eller anden derude bare rigtig meget har ønsket sig til jul. Det håber jeg.

Lad os se…. et par stole kan man vel altid bruge … og en dug ja selvfølgelig …. Hm, den her måske… nej så hellere den her tror jeg, den vil være rigtig fin på julebordet, især når først den er blevet strøget og fint pakket ind. Ja lad os prøve med det i første omgang. Jeg skal bare lige…. Hov… der ligger jo en pung, den har jeg da aldrig set før. Er den mon faldet ud af kassen med duge? Men hvorfor skulle den have ligget der? Nej det ser næste ud som om nogen har lagt den her med vilje. Tror I den er til mig? Jeg våger lige at åbne. Nej se den er fuld af gamle mønter. Åh hvor var det sødt tænkt. De må have hørt mig sukker og klage over at min egen pung er tom og så har de villet hjælpe. Men suk, der er jo desværre ikke andet end gamle kobbermønter i – bare 1, 2 og 5 øre. Dem kan man jo slet ikke købe noget for i dag, så det er nok desværre ikke meget hjælp. Men tak alligevel. Jeg må nok hellere tage dem med trods alt, for ikke at virke utaknemmelig. Nu vil jeg gå ud og prøve at få solgt stolene og dugen.

Ha en indbringende dag!

20. December
Nej nu skal I altså lige godt høre det vildeste. Jeg fik ikke solgt stolene og dugen igår, men de gamle kobbermønter viste sig at være penge værd!!! Se! Nu er både pungen og køleskabet fyldt op igen, og der er stadig penge tilbage. Og da jeg kom herned i kælderen, for at stille stolene tilbage, så opdagede jeg at der lå det mindste lille bitte brød til mig, på køkkenbordet i dukkehuset. Det må være som tak for det mel jeg satte her for præcis ti dage siden. Men se hvad jeg mere opdagede. Det ser ud til at jeg har forstyrret dem midt i frokosten. De var åbenbart taget på picknic oppe på den allerøverste hylde, hvor der er udsigt over det hele. Og sikke en tærte. Den ser også nybagt ud. Jeg får helt lyst til at smage, men hvis jeg først tager en mundfuld, så er der jo nok ikke meget tilbage. Nej jeg må nok hellere lade være og give dem lidt madro i stedet.

Jeg har jo også mit eget lille nybagte brød. Det er ikke meget større end det yderste af min tommeltot, men uhmm, det både smager og fylde godt. Man skulle næsten tro at det var magisk!?

Åh nu er jeg både mæt og glad igen. Og så har jeg oven i købet lært, at man altså ikke kan leve af ting alene. Der må også lidt venskab og hjælpsomhed til … og penge selvfølgelig 😉

Håber I også får en dejlig mættende dag!

21. December
I må undskylde, jeg har jo helt glemt alt om oprydning. Men nogen gange må man altså også tage sig en pause fra alt rodet, især nu hvor der kun er fire dage tilbage til jul. Og så har jeg også alt for meget andet at tænke på. Jeg spekulerede hele dagen i går over hvordan jeg skulle sig tak for hjælpen og besluttede mig til sidst for, at jeg vil sørge for at der bliver pyntet op til jul i det lille hjem i kufferten. Så i går aftes gik jeg i gang med at finde julepynt i miniaturestørrelse frem og satte mig til sidst ned og lave en lille bitte juleuro. Og selvfølgelig kunne jeg ikke sove, da jeg først var færdig, så sent i nat listede jeg ned og lagde det hele klar oven på kufferten.

Er I lige så spændte som mig? Godt, så lad os gå ned og se hvor fint der er blevet?

Næææææ seee! Hvor er det blevet fint og hyggeligt. Nu kan det godt snart blive jul. Juleuroen er blevet hængt op over spisebordet og henne i hjørnet ved siden af komfuret står juletræet. Se hvor det stråler, efter lysene er kommet på. Og ovenpå står Julebukken og vogter over det hele. Hvem der bare kunne blive lille bitte, bare for en enkelt dag altså, så man kunne være med til Juleaften hernede. Nej de skal selvfølgelig have lov til at have det for sig selv. Måske får de rigelig med andre gæster langvejs fra. Hm, ja mon der bliver plads nok til alle??

Nu er det vist på tide, at jeg også selv får pyntet op.

Hav en strålende dag!

22. December
I dag er det blevet tid til at få pyntet op herhjemme hos mig selv. Som sagt, ikke mere oprydning, nu skal der hygges og spredes julestemning. Jeg skal bare lige ned i kælderen og hente julepynten. Bliver spændende om jeg kan finde den. Jeg plejede at vide lige præcis hvor det stod, til højre for bunken med tøj og sko og lidt til venstre for alle kasserne med bøger og gamle papirer. Men nu hvor jeg har fået ryddet op, så kan jeg ikke finde noget som helst mere. Men det kommer jo nok. Jeg skal bare lige genhuske hvor jeg har gjort af alting. Det er lidt ligesom at lære et nyt landkort at kende.

Nå men lad os nu se… jeg tror det var herinde til venstre… Øøøøh jamen …jamen… hvordan!!!? Der er jo sne over det hele. Hvordan pokker kan det lade sig gøre herinde??? Er det mon ægte? Jo den føles kold og den smelter når man rører ved den. Hæ hæ jeg tror jeg vil lave mig en snebold. Jeg ved lige hvem der skal have den i nakken 😉

Åh åh… det må de altså virkelig meget undskylde, jeg troede jo at de var en bunke sne. Hvor er de fin og hvid. Er det dem der har pyntet op hernede? Ja siger De. Tak det er altså rigtig flot. Det er jeg sikker på at der er nogen der bliver glad for. Hvad siger De, det er så ”de” kan komme ud at lege i sneen. Er det nogen De kender? Hun nikker, jeg vidste det! Vil de fortælle mig hvem de er. Ikke endnu? Ok ok, så må jeg vel vente lidt endnu. Men tak for den flotte sne.

Hov der var kassen med julepynt jo. Det var godt, for nu ved jeg lige præcis hvad jeg vil pynte med. Kære Julemand, jeg ønsker mig en hvid jul, så alle kan komme ud at bygge snemænd og lave sneboldkamp!!! Krydser fingre og tæer!!!

Rigtig god dag til Jer.

23. December (4. Advent & Lillejuleaften)
I dag er en ganske særlig dag. Ikke nok med at det er Lillejuleaften i aften, det er også 4. Søndag i Advent og så skal vi tænde det sidste lys i Adventskransen! Men ved I hvad det også betyder? GAVER! Altså ikke julegaver, rolig rolig, det er jo først i morgen. Men idag vil jeg sørge for at dem-der-i-ved-nok nede i kælderen, skal få sig en ordentlig stor adventsoverraskelse, i de små Julesokker, jeg så de havde hængt op i går. Der er fire gaver, en til hver. 1) Et lille læder etui, som engang har rummet en dims til et kamera, men som fint kan bruges som rygsæk, når man ikke er så stor. 2) Et meget fint hvidt forklæde og en stråhat jeg har fået af en meget fornem dukke, der ikke skulle bruge dem mere, og en lille bitte rød kam, jeg fandt i en nytårsknallert sidste år. 3) En lille trædukke, som desværre blev væk fra sin Babusjka familie, men nu kan få sig en ny. Og til sidst 4) et par splinter nye ski, som egentlig kun er til pynt, men sikkert, hvis man har lidt snilde, sagtens kan bringe en ud på langfart i sneen.

Schyyyyyy vi skal være helt stille så de ikke opdager noget, for ellers er det jo ikke nogen overraskelse længere. Sååååådan! Det var ikke helt let, men jeg fik plads til dukken og skiene i julesokkerne. Hm, de sidste gaver tror jeg, jeg hænger her på sengestolperne, så opdager de dem nok. Forsigtig forsigtig Kniiiiiiiirrrrk! Schyy!! Puha! Jeg tror ikke de hørte noget. Nu vil jeg gå op og lave risengrød til Ris A la manden i morgen. PLIIIIIINNG! Hvor kom den nu pludselig fra? En flaskepost – igen! Var det ikke som om den dukkede op ud af den blå luft!? Der er altså et eller andet mystisk magisk hernede. Lad os se hvad der står. Hm, det er da vist den samme tegning som sidst og det kom der jo ikke meget ud af. De spiste jo aldrig grøden. Men vent lidt, der er skrevet og tegnet noget mere på den. Der er en æske havre…gryn?… med et kryds over. Er det en pose … ris oppe i hjørnet og en pakke smør til venstre? Hmmmm monstro det var fordi jeg begyndte at tale om RISENGRØD!!!? Tja jeg tror det. Ja ja jeg forstår. Så må vi jo se hvad vi kan gøre ved det 😉

Håber I kan sove i nat, for i morgen……!

Seeeeeeeees!

PS: Og som en lille bonus, så begyndte det faktisk at sne inat. Det kan betale sig at holde sig gode venner med småfolket 😉

24. December (Juleaftensdag)
Nuuuuuuuuu er det Juuuuuuuuuuuuul! Og nis….øh jeg mener NOGEN skal have risengrød og gaver! Jeg var ude igår og bruge de sidste penge jeg tjente på de gamle mønter og se her hvad jeg fik købt. Et miniature staffeli, et spil skak, en pose marmorkugler, et spil Domino, en kælk og en kasse nisseøl. Så skulle der vist være nok til at få resten af juledagene til at gå med.

Men jeg kunne selvfølgelig heller ikke sove i nat, så tidligt tidligt imorges listede jeg ned og gemte alle gaverne i køkkenet, så det er det første de ser når de står op. Nøøøj sikke en overraskelse det bliver. Inden jeg listede op i seng igen, stillede jeg selvfølgelig også lige et STORT fad risengrød med en ordentlig smørklat i og en kande med nisseøl, til at skylle det hele ned med. Nu håber jeg de bliver mætte. Nå men jeg har 1000 ting jeg skal nå, så i må undskylde mig, Traaa la la la la la laaaaaaaa…

(Hm skulle man måske liste ned igen?…. Nej det er nok for tidligt. Bum bum, jeg venter lidt endnu. Se det er vis gaven til lillebror… jeg tror den skal pakkes ind i BLÅT! Ja det bliver fint. Dum da dum da dum… og tiden gååååår!)

(Hm mon så nu da?! Arrrg nej altså, klokken går jo snegle langsomt idag! Vente vente vente…. Nå men den her skal have bånd på… rødt tror jeg, Såååådan, tungen lige i munden. Det var det, nu er alle mine gaver til familie og venner færdige og klar…. Suk! Hvad skal jeg nu lave….. Tik tak tik tak)

Nej altså, nu kan jeg ikke vente længere!!!! Nu går jeg derned BASTA!

Kniiiiiiiiirrrrrrrk Schy! Jeg ringer lige lidt med klokken før jeg åbner kufferten, så de ikke bliver alt for forskrækkede. Klingelingelingeling!!! Mærkeligt der er helt stille derinde. Er de mon flyttet igen? Forsigtigt forsigtigt åbne! Næh puha alle deres ting er her endnu. Åh grøden er spist op rub og stub, så den kunne de godt lide. Og det ser ud til, at de allerede har vært godt i gang med gaverne. Skakspillet står midt på gulvet og der ligger marmorkugler over det hele, selv inde under juletræet. De har vist rigtig hygget sig. Men hvor ER de alle sammen. Jeg var ellers så sikker på, at netop i dag ville jeg endelig kunne se dem. ØV! Men hov vent nu lidt… både dukken, kælken og skiene mangler?! ÅH NU VED JEG DET… de er selvfølgelig allesammen gået ud for at lege i sneen!!! Afted afsted!!

Øv nej der var de heller ikke. Men jeg synes nu der er kommet flere snebolde eller hvad siger I? Nå men hvad så med dukkehuset, mon de alligevel har besluttet sig for at flytte ind der? Næ det er stadig lige tomt, både i stuerne, i køkkenet og i entré… nej hov vent lidt. Se der står skiene og kælken… og thi hi… en hel masse små bitte træsko og sivsko og et par store galocher, uh bare de ikke også har inviteret en snejætte på kaffe!!! Men der er sne over hele gulvet, så jeg havde ret – de HAR været ude at lege. Men hvor er de mon så nu? Hmmm… ikke her…og heller ikke her… men sig mig, ser jeg rigtigt!? Er der ikke lys i den gamle dukkevogn, som står oppe øverst på taget af dukkehuset? Vent lidt, jeg prøver lige at slukke lygten, så kan vi bedre se. Jo den er god nok, der er lys deroppe… og se liiiige hvad der titter op over kanten, fniiiiis det er spidsen af fire små …. nissehuer?! Men hvordan kommer jeg nu derop. Åh jo, den lyserøde skammel. Vent lidt. Sådan!

HA! Tænkte jeg det ikke nok!!! Nu kan jeg endelig se dem, nisserne, for det er selvfølgelig det de er NISSER! Hvad siger I? Havde I også gættet det for længst? Hm nå ja ja da.

Nej undskyld mig, hvor uhøfligt af mig, at stå og tale om Jer, uden først at hilse på – god aften og god jul til Jer kære niss… hør, jeg har spekuleret på, er I egentlig Husnisser eller Kældernisser? Nåååhr det går ud på et siger I? Ok, jamen så bare … God Jul kære Nisser! Hvor ser det hyggeligt ud heroppe i dukkevognen, med kaffe og kage. Her er jo næsten som i en lille hule og oven på sådan en tur i sneen, kan man jo godt blive lidt lækkersulten igen. Håber ellers risengrøden smagte og mættede. Nå det gjorde den, åh det var da så lidt! Og I har fået gæster på besøg kan jeg se. Lys- og snefrøknerne, uglen og alle fårene. Også rigtig god Jul til jer. Hvor er det dejligt endelig at kunne se jer allesammen. Jeg vil ikke forstyrre mere, men I må endelig blive boende hernede lige så længe I vil. Bare I ikke laver alt for meget rod. Og tak for mønterne forresten. Nu fik jeg råd til en masse fine gaver til alle dem jeg skal fejre jul sammen med lige om lidt. Så rigtig god aften til Jer!

Jeg håber altså de vil blive boende rigtig længe og hjælpe mig med at holde orden hernede. Hvad siger I, tror I det er drillenisser?! Hm tja der er godt nok en hel del ting der er forsvundet her i december, men det meste er nu dukket op igen, bare et andet sted, så mon ikke det går alligevel. Jeg må bare sørge for at sætte rigeligt med risengrød frem, så jeg kan holde mig gode venner med nisserne og deres gæster.

Tak fordi I fulgte med hernede fra min kælder. Jeg håber I har hygget Jer og måske også har lært bare en lille bitte smugle om oprydning, selvom det jo ikke helt gik som jeg havde planlagt. Nej?! Nå men det har jeg nu og jeg er jo laaaaaangt fra færdig endnu. Men lige nu vil jeg altså holde juleferie og hygge mig med alle dem jeg holder af og så vil jeg fortsætte med oprydningen efter nytår.

Vi ses måske en anden gang.

Tak for nu og GOD JUL!!!!!!

Backstage

2018 – “Jule-kælder-kalender” 24 dage med gode råd og fortællinger om at rydde op og rydde ud i sin kælder, som bliver forstyrret af mystiske ting der begynder at ske…

CREDIT:

Lokation: en kælder på Vesterbro

Ide & Iscenesættelse: Katrine Nilsen

Scenografi og rekvisitter: Katrine Nilsen

Foto & redigering: Katrine Nilsen

Filtede Waldorf nisser: Lovisa Thekla

Øvrige rekvisitter og figurer er fundet, købt eller skabt af mig