Julekalender 2019

Vinter-have-kalender 2019

25. November
Kære alle, Jer der trofast fulgte min lille Jule-kælder-kalender her sidste år og alle potentielle nye – jeg har besluttet mig for at videreføre traditionen og lave en lille opfølger i år.

Jeg lover ikke at der kommer et opslag hver dag, for i år bliver det sådan mere en livets-gang-om-vinteren kalender, med lidt gode råd og gamle og nye stemningsbilleder fra min lille nye urbane hængende have på 1. Sal. Og nåhr ja, så selvfølgelig også lidt om hvordan det er at leve med de små folk og fæ, der flyttede ind i min kælder sidste år og som nu også er begyndt at dukke op her på altanen, hvor de blander sig og “hjælper” til – på godt og på ondt.

Velkommen til og rigtig god December!

27. November
Lidt know how før vi går i gang. Jeg var med til at starte denne lille julekalendertradition for ca. 5 år siden, i udstillingsvinduet på mit gamle værkstedsfælleskab, til glæde for områdets børn og fortravlede voksne. Jeg tror de fortsætter traditionen, hvis nogen skulle have lyst til at gå forbi og trykke næsen flad på ruden. Men ellers, hvis man er interesseret i de tidligere års julekalendere, så kan de indtil videre stadig ses her: http://gerningsstedet.dk/tag/julekalender/

30. November
Så er der kun en dag tilbage, før går vi igang for alvor. Er I spændte? Det er jeg. Man ved aldrig hvad der kan ske, når man har småfolk i huset.

Men før vi går igang, vil jeg lige præsentere Jer for det, det hele handler om denne gang, nemlig min lille altanhave. Det startede med et hul i muren og en altandør, for præcis 1 år 10 måneder og 18 dage siden. Den 11. Februar i år, hang min altan der så, fin og jomfruelige og lige til at gå ud på (med bævrende ben første gang). Først var der ingenting, men det varede ikke længe, for jeg har aldrig kunnet leve uden at dyrke noget, så der kom hurtigt både det ene og det andet til og snart så det sådan her ud. Der er blevet dyrket og eksperimenteret med mangt og meget hele sommeren og slappet af selvfølgelig og nydt livet, lige indtil slutningen af september, hvor alting stadig blomstrede og stortrivedes.

Nu ser her dog sådan ud. Næsten alting er gået til hvile, for at tanke op til næste år. Jeg er også for det meste krøbet indenfor i varmen. Men helt kan jeg jo ikke lade være med at stikke næsen udenfor og rode lidt i jorden. Så vi må se hvad der kommer til at ske her i December. Jeg ved jo at der er nogen nede i kælderen, der snart begynder at røre på sig og så skal der nok komme gang i den på altanen.

På gensyn imorgen!

1. December
Velkommen til min lille julekalender om livet på min altan. Først starter vi dog der hvor vi sluttede sidste år, nemlig med en tur ned i min kælder.

Vi har ellers haft et lunt efterår, så alting blev ved med at blomstre og vokse rigtig længe, men køligheden kom med oktober og så blev det igen tid til at stille alle potterne med Amaryllis i vinterhi i kælderen og give resten af de udendørs potter “vinterfrakke” på. De fire store potter i hjørnet er blevet svøbt ind i to halmmåtter, som både skærmer imod vinden og forhåbentlig isolerer imod frosten, når den for alvor kommer. De andre potter blev pakket ind enkeltvis, enten i jutefilt eller plastmåtter. Og jeg synes egentlig det ser helt hyggeligt ud, nu hvor det er blevet tid til at tænde lys i lanternerne.

Men inden jeg gik igang, måtte jeg som sagt lige en tur i kælderen, hvor jeg blev mødt af dette syn! Alle som en lå de sør’me dernede og snork boblede i mit gamle syskrin, og det har de vist gjort det meste af sommeren. Og dog, for nu er det altså sådan, at Nissemor er fuldblods Husnisse, så hun sover hele sommeren, for at samle kræfter til en travl juletid. Men Nissefar er halvt Fjeld- og halvt Skovnisse, som IKKE går i sommerhi (det er der virkelig ikke tid til!!!), og Nissebørnen har arvet lidt fra hver, så når de ikke har sovet sammen med Nissemor i kælderen, så er de ind imellem taget på “arbejde” sammen med Nissefar, hvis de da ikke er taget på eventyr selv.

Nå men da jeg kom ned i kælderen der i midten af oktober, så lå de altså stadig alle sammen og sov, for al den regn i September har virkelig ikke været et vejr for nisser. Så jeg greb de ting jeg skulle bruge og listede lige så stille af igen. Så nu må vi se hvad der sker…

God dag og håber I har sovet godt!

2. December
Godmorgen! Jeg håber I er kommet godt ud af fjerene?!

Mens vi venter på … tja … på hvad det nu er vi venter på, så lad os se lidt mere på, hvad der sker, når det ikke længere er sommer, for når Frk Sommer og Madam Hvid mødes og holder rådslagning, tja så blegner solen, bladene falmer og det bliver efterår. Og sådan blev det også i min lille altanhave i oktober, hvor alting i løbet af få dage skiftede fra grønt til gult, rødt og brunt. Når det sker, får nogen vinterpels, andre går i vinterhi og endnu andre flyver sydpå, ned til varmen. Fru Svane er i hvert fald fløjet for længe siden og det er nok meget godt, nu hvor frosten er begyndt at bide i det græs hun plejer at Spise. Lad os håbe hun er nået godt frem til afrika, hvor hun kan holde varmen, sammen med alle sine kusiner, frem til det bliver sommer her igen.

Men selvom det er blevet koldt, er alt håb jo ikke ude, for se bare her. Under alle de døde blade, spirer noget nyt allerede frem og gør sig klar til at solen vender tilbage igen. Så lad os give dem dynen af blade på igen, så de kan sove vintersøvn under den.

Hav en gylden dag!

3. December
Når nu vi taler om at gå i vinterhi, så dukkede der også en anden lille fætter op her på min altan i løbet af sommeren, som plejer at gå i hi, når de andre vågner. Pindsvinet Hr. Pind er en god ven af Nissefar og har været en uvurderlig havehjælper her i sommer. Dels har han utrætteligt revet jorden, gravet ukrudt op og fjernet visne blade. Men derudover er hans ynglingsret snegle, så han har også hjulpet med at holde sneglebestanden nede, så godt han kunne. Desværre har det ikke været nok i de to store plantekasser, for her har sneglene holdt ædegilde på mine stakkels blomster. Da begge kasser står i læ, og derfor ikke får så meget regn, havde jeg valgt ikke at bore hul i bunden og istedet lavet et selvvandingssystem, med mulighed for at hælde vand direkte ned til rødderne igennem en slange.

MEN, noget kan tyde på, at det simpelthen har været det perfekte sneglebo, så det var jeg desværre nødt til at lukke til igen og istedet vande som normalt. Lige nu ligger alle sneglene og sover vinterhi her i jorden, lige som Hr. Pind gør nede i kælderen, men jeg håber at han vågner først her til foråret og er rigtig sulten, for så er der måske en chance for, at alle de små spæde spirer får en chance til næste år. Vil I hjælpe mig med at krydse fingre for det?!

Ha en frodig og håbefuld dag!

4. December
Jeg er opvokset på den Jyske Hede, så selvfølgelig måtte jeg have lyng i min Altanhave. Især da jeg faldt over denne smukke kobberrøde udgave, som faldt helt naturligt ind, sammen med resten af havens septemberfarver.

Men på lyngmarker går der selvfølgelig får, så det gør der også her, men da det jo kun er en lille bitte have, ja så er det selvfølgelig bittesmå får der går græsser fredeligt. Imens vogter Nissefar trofast over dem, så mågerne eller de frække skader ikke får fat i dem. Det er ikke nogen helt nem opgave, for især skaderne er nysgerrige tingfindere, der ofte finder vej til min altan og jeg tror at de vil anse det som en ganske særlig fin skat, med sådan en lille levende uldtot. Men får trives nu bedst i flok og ikke i skadereder og deres uld skal bruges til varme klæder til alle nissebørnene, så Nissefar holder skarpt øje.

Men så kan jeg jo benytte lejligheden til at præsentere: Fra venstre, Prinsesse P (ja hun ved godt hun er noget helt særligt), Gråskæg, Guldlok og Bette Krøl.

Ha en dejlig lun dag!

5. December
For to år siden – helt præcist d. 20. November 2017 – hang der ingen dejlig altanhave uden for mit køkkenvindue. Istedet havde jeg udsigt til stillads og en grå, våd og trist byggeplads, der hvor børnene normalt løber og spiller bold. Når man sådan er pakket ind i støv og larm fra morgen til aften, kan man godt glemme, at alt det triste jo næsten altid holder op igen. Men heldigvis lyste kirsebærtræerne ufortrødent gyldent, lige som de gør hvert efterår og også igen her i oktober, hvor alt det grå heldigvis var væk. Og det var der vist to andre der også satte stor pris på.

For egentlig er det jo lidt trist, bare at ligge og sove i en mørk kælder heeeele sommeren. Så de to store nissebørn er jævntligt sneget på besøg på altanen, uden at Nissemor har opdaget det. Så der sidder vi ofte, lige så stille, hver for sig og nyder udsigten.

Ønsker Jer også en stille gylden dag idag!

6. December
Da det begyndte at blive koldt her i oktober, gik jeg som sagt igang med at vintersikre min altanhave. Ud over at pakke blomsterpotterne ind, samlede jeg også en stor kurv fuld af nedfaldblade, som jeg brugte til at isolere med. De beskytter både imod frosten, holder på fugten, giver læ og bolig til insekter og bliver til gødning til næste år. Efter jul, når alle folk smider juletræerne ud, plejer jeg at klippe grenene af og lægge dem oven i. Både fordi de pynter, men også fordi de skaber læ i det tidlige forår, hvor forårsblomsterne utålmodigt iler frem, så snart solen kommer og derfor godt kan risikere at blive overrasket af nattefrost.

Men hov, se nu bare hvem der har gemt sig i kurven med blade. Goddag Bette Krøl, der ligger du rigtig nok godt og lunt og falder helt i med efterårsfarverne. Det er sørme godt at jeg havde fået brillerne på, så du ikke var røget med op i en af potterne. For så havde jeg helt sikkert fået med Nissefar at bestille.

Hav en mææææææææægtig dag!

7. December
Imens alle andre blomster begyndte at gå i vinterhi i løbet af oktober, så vågnede Julerosen lige så langsomt af sin sommersøvn. Idag er jeg listet ud for at se, hvor langt den er kommet.

Hmmm, nej den er stadig knapt sprunget ud endnu, så jeg håber den vil blomstre til jul. Men se lige hvad jeg fandt!!! Der ligger et lille væsen og sover lige ved siden af knopperne. Tror I det er en fe eller en engel? Klokkeblomst!? Jo lad os kalde hende det, indtil vi ved bedre. Men nu vil jeg liste af igen og lade hende sove lidt længere.

Men imens vi venter på at Julerosen og den lille frøken vågner og folder sig ud for alvor, så lad os lige se tilbage på hvad der ellers nåede at dukke op i løbet af sommeren.

Under de aller første blege solstråler i februar, foldede de små Krokus sig ud. I marts dukkede den blå Anemone op og lige op til påsken i april, lyste den lille botaniske Frøken “Tulipa Tarda” op som guld. I begyndelsen af juni rødmede den Spanske Margerit klædeligt og fik senere følge af Harlekinblomstens små sarte sylfider. I Juliheden bredte den eksotiske Inkalilje sine brusende glorøde skørter om sig og til slut, solede Høstanamonen sig i oktobers allersidste gløder.

Hav en blomstrende dag!

8. December
Godmorgen! En af fordelene ved at have en altan, er at man kan hænge sin dyne ud til luftning, så den er frisk igen til aften. Jeg har luftet min dyne herude hele sommeren, selv i regnvejr, for så har jeg bare slået parasollen op 😉

Men se nu bare hvem der også er stået op idag. Og sikke en aktivitet. Sengetøjet bliver luftet og vasketøjet hængt til tørre. Ja det trænger jo nok også, efter at have ligget og lumret i kælderen hele sommeren. De to store nissebørn hjælper Nissemor, men lille Nis har gemt sig i badekaret. Men pas heller på Lille Nis, så du ikke får dig en våd overraskelse, for jeg tror at Nissefar har tændt et ordentligt stort bål under grovkedlen, så jeg tror der er vand nok til et bad.

Hav en ren og fin dag!

9. December
Skynd Jer at kom, men vær helt stille! Jeg har længe spekuleret over, hvordan småfolket mon kom fra kælderen og op til min altan og nu tror jeg, at jeg har fundet svaret.

Shyyyyy hold vejret mens jeg liiiige flytter kurven her… kan I se den?! Jeg er helt sikker på, at det er en hemmelig nissedør. Lad mig lige fjerne kurven helt, så kan vi komme til at se nærmere på den. Jo den er god nok, det er en ægte nissedør. Hmmm, tør man prøve… hvad mon der sker hvis…?! Nej jeg bliver simpelthen nødt til at prøve. Vent lidt, så ser jeg om jeg kan få døren op… jaaa det lykkedes, men ååååh nå øv, der er ingenting bagved den, andet en mur! Hmmm gad vide om det mon en snyde dør eller … om den er magisk? Ja selvføøølgelig!!! Det er kun nisser der kan gå igennem, for ellers ville det jo være alt for farligt, der er nemlig ingen lås. Tænk bare hvad der så kunne snige sig ind og ned i kælderen mens de ligger og sover.

Nå men jeg tror lige jeg vil holde godt øje med den, så får jeg måske et glimt af hvad der er bagved.

Iøvrigt apropos døre der ikke fører nogen steder hen, så så det sådan her ud, uden for min altandør i april 2018.

God dag til Jer! Må det blive en dag, hvor alle døre åbner sig for Jer.

10. December
Lad mig præsentere Jer for en meget kær og skattet ven her i vintermånederne – min “Altanhabit”. Den hænger trofast og venter, bag på køkkendøren, så jeg når som helst kan smutte i den og våge mig ud i kulden. Uden den, ingen altanbesøg! Men når jeg har den på, kan jeg sidde derude, med en varm kop te og nyde udsigten.

Og så er der en god ting mere ved den, den har en stor lun lomme, hvor små venner kan sidde i ly og hygge sig. Så kan det næsten ikke blive bedre vel!?

Ha en lun og hyggelig dag med gode venner!

11. December
’Flaks flaks flaks! Bump! Rasle rasle!’

Hvad var det!? Er skaden nu på færde igen den frække gavtyv? Næ det var ikke den, det var mærkeligt. Hov vent nu lidt, der sidder jo nogen derude imellem de visne blade, noget rødt og noget hvidt. Hvor er mine briller… der! Men men…. det kan da ikke være rigtigt! Hurtigt hurtigt jeg må derud inden de er væk igen … ååååhh jamen det ER jo …. “Latyyyyyyhhrrruuuus!!!” Nå nu var der andre der også fik øje på dem, Lathyrus og Gås.

Det er lidt af en historie med de to. Lathyrus er loftnisse og plejede at bo stille og roligt i et lille kammer, men for fem år siden blev hun rodet ind i en værre julehistorie, som heldigvis endte godt. Men dagen efter nytår var hun pist væk og ingen har hørt fra hende siden. Altså lige til idag og hvilket gensyn. Jeg tror ikke hun ved hvor meget hun har været savnet. Fem år er lang tid, selvom man er en nisse, så der er meget at indhente og endnu mere at fortælle. Og sikken de snakker! Jeg må vist heller komme videre og lade dem få lov til at lære hinanden at kende igen.

I må også have en eventyrlig dag med gamle og nye venner!

12. December
Når nu vi taler om ting (eller nogen) der bliver væk og dukker op igen, så vil jeg lige vise Jer noget pudsigt.

I august fandt jeg et halvt hvidløg i bunden af mit køleskab, som havde ligget lidt for længe. Så jeg besluttede at putte det i jorden, for det kunne da være dejligt at dyrke sine egne. Så jeg lagde et par fed i altankassen med krydderurter og glemte så alt om dem igen, for der skete absolut INGENTING i flere måneder og jeg troede ærligt talt at de var rådnet op. Men så her i slutningen af oktober fik jeg øje på to små grønne spirer, der ufortrødent var på vej op. Og se nu bare her, hvor store de allerede er blevet. Jeg er spændt på at se om de bliver ved med at vokse hele vinteren, så jeg kan høste hvidløg til foråret.

Hvad mener I, om jeg også dyrker champingnon!!?? Nåååååh Ha ha, nej det er bare mine små venner, som har hjulpet med at vande mine blomster her i sommer. Jeg tror det er dem jeg kan takke for, at hvidløgene er begyndt at spire, så I må gerne sige noget pænt til dem, så rødmer de så sødt.

Må alting også spire og gro for Jer idag!

13. December
Gaaaaaaaaaaaab! Ush jeg stod ekstra tidligt op her til morgen, for jeg skal nemlig til fest i aften og måtte lige nå at stryge kjolen. Jeg kan se, at det heldigvis begynder at blive lidt mere lyst udenfor nu, for det var godt nok bælgmørkt, da jeg stod op. Men hov, det var da mærkeligt, jeg syntes bestemt jeg slukkede lysene i lanternerne igår! Har de mon brændt hele natten? Jeg må hellere slukke dem, så de ikke står og brænder hele dagen. Selvom det jo er dejligt med lidt lys her i mørk….hmmm vent nu lidt … det er jo d. 13. december idag. Det skulle vel aldrig være…? Åh jo, jeg har sør’me fået besøg af et helt lille nisse-luciakor. Men hvorfor kan jeg ingenting høre?! Nåhr selvfølgelig, lad mig lige åbne lugen … sådan! Sikke en dejlig overraskelse at vågne op til. Tusind tak for sangen.

Også en lysende fin dag til Jer!

14. December
Aj aj aj! Mon jeg er den eneste der har en smugle ondt i hovedet idag!? Nå men frisk luft plejer at hjælpe, så jeg lister lige så stille ud på altanen.

Aaaaahh det hjalp. Der var iøvrigt noget andet jeg ville vise Jer, nu jeg er herude. Når man bare har en lille bitte have, så er det godt at kunne dyrke i højden, så jeg har haft rigtig god gavn af denne her tre-etagers altankasse, som I allerede har set lidt til. Den har været min lille køkkenhave, hvor der har vokset både krydderurter og grøntsager i løbet af sommeren, men her i september, hvor væksten begyndte at gå istå, flyttede jeg mine jordbærplanter, som ellers har vokset i små krukker, over i den, så de kan overvintre uden at få frost om fødderne. De er faktisk stort set stadig grønne, selvom vi nu er midt i december. Tror I mig ikke? Ok, så Se lige he…???! Åh neeeeeejjjj I må ikke spise alle mine jordbærplanter!!!!! Nibber I bare!? Hm tja, noget skal I jo spise, så det går vel nok.

Der er vist andre der har haft brug for at komme ud i den friske luft ovenpå julefrokosten igår, så der er rigtig nok gang i grøntsagsbedet. Lathyrus passer Lille Nis, mens de andre sover. De to har også ekstra meget at indhente, for Lathyrus har jo været væk i 5 år. Hvad siger I, var Lille Nis slet ikke født dengang!? Næ nu glemmer I vist, at nisser kan blive meget gamle og Lille Nis er allerede 10 somre.

Nå men nok om det. Gås er vist også igang med at indhente hvad den er gået glip af …. af sladder selvfølgelig! Oj man kan jo næsten ikke få ørenlyd for alt den kaglen og skræppen. Åh mit stakkels hoved. Så er det anderledes roligt hos fårene, som ligger og tygger drøv. Bette Krøl har vist fået sig en ny ven. Og grisene grynter velfornøjet, mens de roder i jorden. Hmmm ræven, den sniger, ser mig lidt for interesseret ud i de små grislinger, men heldigvis holder hyrdehunden godt øje.

Det er nu meget hyggeligt at få besøg af alle de små kræ på altanen. Faktisk har jeg haft en del i løbet af sommeren, både store og små. Mine sommerferie ”børn” som jeg kalder dem.

Nu må I også have en livlig dag – men ikke alt for meget støj tak!

15. December
Godmorgen! Har I sovet godt, for det har jeg, så idag er jeg frisk til lidt “havevandring”. Lad os fortsætte med grøntsagsbedene. Jeg kom først for alvor igang med at så og plante i maj, hvor der kun var lidt ærter og forspirrede porrer at finde i butikkerne, men det skulle da lige afprøves. Ærterne kom i den miderste etage, så de kunne brede sig opad og porrerne satte jeg i den nederste etage, så de kunne vokse ud over kanten. Ærter blev der en del af, men porrerne…… tja det blev ikke verdens mest imponerende høst kan man vist godt sige. Sådan nærmest i … nissestørrelse!? Hmmmmm!

Nå, men jeg satte altså et par stykker tilbage i jorden, for at give dem en chance til. Men inden vi ser på hvor langt de er kommet, så skal I først se min GENdyrkede porre. Jeg plantede rodklumpen fra en porre i juni, altså det man normalt skærer af og smider væk, inden man snitter og steger resten, og her er hvad der kom ud af den. Fantastisk ikke?! Faktisk voksede der to små porrer ud, den anden har jeg plantet hernede, nu skal I se …. WOW! For pokker da, nu må I altså STOPPE med at dyrke svampe overalt! En ting er i Amarylispotterne, med IKKE i mine grøntsagsbede og porrer er altså IKKE klatretræer!!!

Suk, nå de porrer kan jeg vist godt vinke farvel til. Gad nok vide, om det er derfor de ikke blev større. Nå, bedre held næste år.

Ha en god dag UDEN SVAMPE (hrmpf!) !

16. December
MumlemumlemumleSVAMPEoverdetHELEmumleMankandahellerikkhanogetforsigselvmumlemumlesmåGAVTYVEmum…le…mum…….???!!!

Nå fru sørensen der tabte jeg næsten både næse og mund. Nogen har i nattens løb været ude at hente et bitte lille mini juletræ. Nåhr ja måske ikke et ÆGTE grantræ, men det ligner da. Der er nok trods alt nogen der har villet gøre skaden god igen. SVAMPE I GRØNTSAGSBEDET! Humpf!! Nå lad os se på det. Sikke dog en fin lille vogn. Hopsa op med potten. Hm den må have være tung at trække for småfolket, med mindre de har brugt magi selvfølgelig. Man kan aldrig vide. Tja her står den vist godt, så skal jeg bare lige finde vandkanden, hvor gjorde jeg nu af den? Den plejer da at stå lige her for søren… hvem har nu stillet den helt derhenne!? Sådan, så fylder jeg lige lidt vand i og så…. HVAD! Ha ha ha ha nej nu har jeg aldrig, små bitte HAVENISSER thi hi! Ja ja humor det har de da og jeg tror de opnåede hvad de ville, for nu er jeg i godt humør igen og har glemt alt om svampe (næsten).

(Hm jeg tror det er Nissebørnene der har være igang med snittekniven. Den her kunne godt ligne Nissefar og den her måske Nissemor, men hvem mon de to med skæg er?! Gad vide om de venter gæster…?)

Må I også få noget at grine af idag!

17. December
Jeg har gået og holdt øje med denne lille røde postkasse, som dukkede op for et par dage siden. Jeg har godt nok ikke set nogen tømme den endnu, men til gengæld er der dukket en anden fin lille postkasse op hernede ved siden af nissedøren idag. Mon det er Nissefar der har været igang med at snedkerere? Den er godt nok fin, med udskæringer og et lille bitte nøglehul. Gad vide… sig mig hænger der ikke… jo sørme, lige der på siden af døren, hænger verdens mindste nøgle. Mon den passer…?

Hvad siger I, må man ikke snage i andres post?! Ej altså, når man ligefrem hænger nøglen, hvor alle kan nå den…. nja I har nok ret. Men indrøm det, I er også nysgerrig, så skal vi? Schyyy kniiiirk. Ååååh se lige alle de frimærker og julemærker, men hvorfor er der ingen breve eller postkort?? Åh nu forstår jeg, der er skrevet bag på frimærkerne. Det var smart, så sparer man også papiret.

Glædelig jul og husk at sende en kærlig hilsen idag til en du holder af, for nu er der kun 7 dage tilbage!!!

18. December (1. Del)
Mens vi venter på sne, så lad os se tilbage til 4. Maj i år og længes og forundres. For den dag sneede det, mens kirsebærtræerne blomstrede.

18. December (2. Del)
Tja idag er det bare gråt og trist udenfor SUK! Det er altså lidt svært at komme i julestemning. Det eneste gode ved det er, at frosten ikke bider knopperne og topskud af alle planterne og så er der en chance for at alting blomstre tidligt til næste år.

Men hov hvad er nu det!!? Der er jo alligevel snefnug overalt! Her hænger de på rad og række og der er kommet koglelys i lanternen. Nogen har pyntet op med snefnug og koglerier over det hele. Hm hvem mon…. jeg så noget røre på sig under dværgsyrenen og det var ikke spurvene. Lad os lige se lidt nærmere på det. Ahaaaa! Det er jo vores lille søvnige ven Klokkeblomst og Madam Hvid, men hvem er den tredie? Åh jo nu kan jeg kende hende, det er jo Nissefars lillesøster Sne, som er kommet hele vejen herned fra de Norske fjelde. Velkommen til og tak for den fine oppyntning, den hjalp på julehumøret!

”Sneeeeeeeeee!” Ja tænkte jeg ikke nok, at der var andre der blev glad for at få besøg af sne 😉Vi må håbe hun bliver her lidt endnu. Men selv ikke nisser er vel herrer over vejret eller hvad tror I!?

Men I må i alle fald have en tindrende god dag!

19. December
Jeg blev helt inspireret af oppyntningen på altanen igår, så idag har jeg fundet julekransen frem og fået den hængt op på min hoveddør. Og se bare så fint der også er blevet pyntet op foran den hemlige Nissedør på altanen (som ikke er så hemmelig mere).

Nisserne har også sat et lille kornneg op til fuglene, for sådan er det jo, selvom vi nogen gange glemmer det, vi pynter vores hjem med naturens gaver. Og det Nisserne minder os om, er at vi bør sige tak, ved at give noget tilbage. Jeg prøver og fuglene kommer ofte på besøg på min altan, men de sidder sjældent stille længe nok, så jeg kan nå at tage et billede. Så istedet får I et par billeder af en af de gaver jeg har fået af naturen (og min søde nabo) i år, mine grønne peberplanter, som fik tre fine frugter denne sommer. En blev spist og to står nu i min vindueskarm og er ved at blive gule. Jeg vil gemme kernerne og så nye til næste år, for sådan går alting i ring og naturen vågner på ny.

Hav en dejlig og frodig dag idag!

20. December
Nå da da, så er freden forbi! Idag er bedsteforældrene Gyrd og Løvrig nemlig kommet på besøg fra Norge. Bestemor Gyrd har vanen tro bagt en kæmpe tyttebærkage. Ummmm den ser godt nok lækker ud. Mon man får lov at smage?!

Nissemor tager imod med åbne arme, for skal vi være helt ærlige, så har hun brug for hjælpen, for det er ikke altid lige let at få Nissefar og Nissebørnen til at hjælpe til og nu er der kun fire dage tilbage og puuuha der er meget der skal nåes.

Men det er godt nok noget af en oppakning Gyrd og Løvrig har med hjemmefra, mon der overhovedet er noget tilbage derhjemme!? Stakkels Bedstefar Løvrig, der har skubbet læsset hele vejen, mens Bedstemor Gyrd har kaglet løs om han nu har husket dit og dat og skulle-vi-alligevel-have-taget-kagerulllen-med? Jeg er sikker på at Løvrig elsker hende højt, men jeg kan se at han står og smiler hemligt der bag læsset, så jeg tør vædde på, at han har glædet sig til lidt julefred.

Hmmm jeg synes iøvrigt at Sne og Nissefar er mistænkeligt fraværende. ”Sneeeeeee! Baaaaaarrk!” (Nå det er det Nissefar hedder ‘Bark’ Thi hi!) Tja de kan vist godt glemme alt om at gemme sig, for Bedstemor Gyrd er en handlekraftig dame.

Jeg håber I også får dejligt besøg idag!

21. December
Hu hej hvor det går! Idag er store rengøringsdag herhjemme, så jeg helt får sved på panden. Men altanen behøver jeg heldigvis ikke at bekymre mig om, for den tager hele Nissefamilien sig af.

Bedstemor Gyrd har rigtig nok fået sat gang i kludene. Så idag malker de små koen og Lathyrus kerner smør til julegrøden. En af de to store nissebørn og to af trillingerne gør også rent så sveden springer. Bedstefar Løvrig har haft travlt med at beskære mine små træer og hugge grenene til brænde og nu er han igang med at koge Pinnekjøtt(*) (det har de også haft med hjemmefra). Ush hvor det hørmer over det hele, men ummm det er Bedstefars ynglings julemad. Nissefar og Nissemor har flyttet komfuret ind i min lanterne (Frækt!) og er i fuld gang med at bage brød. Nissemor har været oppe hos Bedstefar efter mere brænde til komfuret, men det er ikke let at balancere med en brændestabel, samtidig med at man holder sig for næsen, så hun må vist gå flere gange. Bedstemor Gyrd har kastet sig over strygetøjet og der er ikke så lidt, for hun har slæbt alt sit bedste og hvideste linned med, for hvad skal man ellers med det, hvis man ikke kan prale lidt med det til jul. Og til sidst, mens de andre er gået ned for at lave en gang velfortjent aftensmad, så river Nissefar og det største Nissebarn alle bedende. Aldrig har min altan været så skinenen ren og fin! Nu kan man godt være bekendt at få gæster.

Hav en rendyrket god dag!

(*) for dem som ikke ved hvad Pinnekjøtt er, så er her både en forklaring og en opskrift (og det smager faktisk godt, jeg har selv lavet det, men det luuuuuugter!): https://www.matprat.no/…/tradisjon/pinnekjott-med-rotmos/

22. December
Hold da op, der er vist det helt store julegaveværksted igang på altanen idag! Jeg kan godt forstå, at de har sat sig på mine dejlige lune fåreskind og det er også vigtigt, at komme ud i lyset, nu hvor dagene er så korte.

Bedstefar Løvrig strikker hoser og tørklæder til alle og Prinsesse P lægger uld til, mens hun knejser med nakken, for hendes uld er selvfølgelig den BEDSTE! Pff! Sne og Nissebørnene har travlt med at sy, men der er noget galt, nogen er løbet med sytråden!! Åh ja lille Siff, man kan selvfølgelig også sy i hånden, men når man nu har en symaskine…!! Må vi ikke nok få sytråden igen?!

Ja ja jeg håber bare de når at blive færdige og får pakket det hele væk, inden jeg får gæster senere idag.

Håber I får en hyggelig og ikke alt for snørklet dag idag!

23. December
Jeg synes det er ekstra mørkt her til morgen. Måske er det bare fordi jeg er træt oven på alle juleforberedelserne og det er ikke slut endnu. Suuuuuuk!

Men men åååååhhh! Nogen har pyntet det lille juletræ på altanen. Der hvor Havenisserne sad, vokser der nu små rød-hvide paddehatte, træet er overstrøet med funklende himmelstjerner og små fugle, fra alle verdens hjørner, er landet på hver en gren, med gaver i næbet. Hvem mon der er mester for det? Er det Jer, tre små vise kvinder, Madam Hvid, Frk. Sommer og Frk. Himmelblå…??! I nikker. Tusind tak og velkommen hid.

Nu kan det godt blive Jul!

Ønsker Jer alle en stjernegod Lillejuleaftens dag!

24. December (del 1.)
NuerdetatterjuligenDetlarsigikkeskjule Hum Hum Dum da dum! Så er det IDAG og jeg tager afsted lige om lidt. Men inden, vil jeg lige hjælpe lidt med at skabe julefred her på altanen (man ved aldrig), så jeg har flyttet juletræet her over ved siden af Nissedøren og så har jeg været ude at handle lidt, så småfolket har mad nok til alle gæsterne i hele julen. Der er godt med både fedt, mel og mælk og grødris selvfølgelig! Og så er der spegesild til Bedstefar Løvrig og lidt kiks og kager til både børn og voksne. Og til natmaden, har jeg sat et par tællelys og en flaske brændevi….DING! DING! DING!…. Ding??! Hvad er nu det? Det kommer herovre fra. Jamen hvad pok..øh…sørensen, der ligger jo en lille kirke her inde under figentræet!!! Hvordan i alverden har jeg ikke opdaget den før!!? Men går Nisser i kirke? Nåhr nej selvfølgelig, de har bare været på besøg hos Fætter Herold, oppe på kirkeloftet, og nu er de allesammen på vej hjem.

Der er fætter Herold jo. Han er stokdøv og fattig som en kirkerotte, men han er den venligste og mest hjælpsomme nisse man kan tænke sig. Jeg tror Lathyrus har et godt øje til ham, men hun er jo også en loftsnisse, så de har noget til fælles. Pling Pling Pling! He he, ja og han er heller ikke sådan lige til at overse, eller rettere overhøre, for han har altid en klokke eller to på sig. Pling plingeling!

Jeg synes også jeg kan se et andet nyt ansigt i selskabet. Og hvem er så du? Frøken Tø, åhh men ikke endnu vel!? Nårh pyyyh det var godt. Vi vil jo så gerne lige nå at få lidt sne først.

Der er rigtig nok mange julegæster idag. Det var godt jeg købte ekstra madvarer. Hr. Pind er sørme også vågnet af sin vinterhi i dagens anledning og er igang med at hjælper de sidste ned ad rebstigen og ind igennem den hemlige nissedør. Ak ja, hvem der bare kunne liste med, stille som en lille mus, og se al festligheden, men det går jo nok desværre ikk…! Hov vent nu lidt… der er Latyrus og Lille Nis jo, som de sidste, ved at smutte ind igennem den magiske Nissedør. Forsigtigt forsigtig måske man kunne snige sig til at… AHØM HØM! Ups! Øh hej Klokkeblomst, Sne og Frøken Tø, jeg ville bare… jeg tænkte bare… øv nå ok så.

Hvad kan jeg hjælpe Jer med? Har I gaver med til mig? Næææææ hvor er de fine. En rosenknop, en lille levende mospude og et snefnug….. Hov hvor blev de alle sammen af!! Jeg var så optaget af gaverne, at jeg ikke fik sagt tak og God Jul, men det sidste tror jeg nu nok de får…

Hm lad mig nu se… mon de er magiske… gad vide om man… hvis man nu trykker her … hmmmmmmm….!!?? (Fortsættes…)

24. December (del 2)
Tør man mon prøve? Hvad nu hvis de faktisk ER magiske, så er det jo et stort ansvar, sådan at kunne bestemme vejret, helt alene. Men tænk om man kunne få en HVID JUL!! Nej jeg prøver altså, bare en enkelt gang. Arrrrrgggg, jeg skal bare lige… SÅDAN! Åååååhhhh!

Hvor lød det smukt, men skete der noget? Næh der er stadig ingen sne. Hm nå pyt.

God Jul alligevel og tak for nu!

24. December (epilog)
Kære alle. Så blev det endelig jul, nisserne fester i kælderen og julefreden har sænket sig over min lille altanhave.

Det lykkedes mig desværre ikke at fremtrylle julesne til alle, men der er faktisk sket to små julemirakler, lige her på min altan. Julerosen har foldet sig ud, som jeg håbede, og står nu i fuldt flor, smuk, hvid og sart og dog så hårdfør. Og sørme om den ikke har fået selskab af sin lille forårsbebudende kusine Påskeklokken (Helleboris Orientalis). Men schyyy, hun sover stadig vintersøvn, så jeg vil lade hende få lidt mere julefred og istedet glæde mig til, at hun vågner med forårssolen.

Tak fordi I fulgte med her i min lille vinterkalender.

Ønsker Jer alle en dejlig JUL og et lykkebringende Nyt År!

Backstage

2019 – “Vinter-have fortælling” 24 dage med lidt gode råd og gamle og nye stemningsbilleder fra en splinterny urban hængende have på 1. Sal. Og lidt om hvordan det er at leve med de små folk og fæ, der flyttede ind i kælderen sidste år og som nu er begyndt også at dukke op på altanen, hvor de blander sig og “hjælper” til – på godt og på ondt. Velkommen til og rigtig god December!

CREDIT:

Lokation: En altan på Vesterbro

Ide & Iscenesættelse: Katrine Nilsen

Scenografi og rekvisitter: Katrine Nilsen

Foto & redigering: Katrine Nilsen

Filtede Waldorf nisser: Lovisa Thekla

Øvrige rekvisitter og figurer er fundet, købt eller skabt af mig